Nieuws

Wijziging kleurstelling signalerende kleding voor spoor, tram en metro

De branchorganisatie van de spooraannemers en railinfrabeheerders railAlert, heeft op verzoek van de bouwbranche “Governance Code Veiligheid in de Bouw” onderzoek gedaan naar de kleurstelling van de signalerende kleding. Aanleiding hiervoor is dat in de spoorbranche hoofdzakelijk in de signalerende gele kleding wordt gebruikt, terwijl in de rest van de bouwbranche hoofdzakelijk in de signalerende kleur oranje wordt gewerkt. Ook in de internationale spoorbranche, zoals in Duitsland wordt hoofdzakelijk oranje gebruikt. Het gevolg is dat werknemers die zowel in de spoorbouw als in de overige bouw werkzaam zijn, en spoorwerkers die modaliteit- of grensoverschrijdend werken, moeten switchen tussen beide kleuren kleding.

Uit onderzoek blijkt verder dat er geen veiligheidskundige reden is vast te houden aan de kleur geel en dat er uit oogpunt van uniformiteit en efficiency wel behoefte is aan het gelijktrekken van de regels. Er is daarom besloten om vanaf 1 juli 2019 om 00:00 uur de kleur van signalerende kleding te wijzigen van geel naar oranje.

Wijziging kleurstelling signalerende kleding

Deze overgang heeft uiteraard consequenties: alle werknemers moeten over de nieuwe regels worden geconstrueerd en de werkgevers zal nieuwe kleding beschikbaar moeten stellen.

Een samenvatting van de afspraken voor signalerende kleding:

  • Kleding moet voldoen aan NEN EN-20471
  • Het is toegestaan om oranje kleding te dragen met daarover een geel vest. Voor personen met een veiligheidsfunctie is dit uiteraard andersom.
  • Het wijzigen van de kleurstelling heeft alleen betrekking op de kleding gedragen op het bovenlichaam (jas/vest).
  • Signalerende veiligheidskleding dient bij voorkeur zowel voor als achter te zijn voorzien van twee horizontale signalerende strepen èn twee verticale signalerende strepen die over de schouders doorlopen. Gebruik bij voorkeur gèèn X-vormige retro reflecterende strepen.
  • De kleding mag zowel op de voorzijde als achterzijde zijn voorzien van uw bedrijfsnaam- en/of logo.
  • De kleding dient gesloten gedragen te worden.
  • De kleurstelling van de kleding mag niet aangetast zijn (door verontreiniging) of sleets zijn waardoor de signalerende werking wordt aangetast.