Nieuws

ESD Veiligheidsschoenen

Wie werkt met elektriciteit komt er ongetwijfeld op een bepaald moment wel eens mee in contact. Daarom zijn veiligheidsschoenen met een bepaalde elektrische weerstand en geleiding zeer belangrijk, ze voorkomen dat er te veel elektriciteit door je lichaam gaat. Wees slim genoeg om jezelf te beschermen en de apparaten waarmee je werkt niet te beschadigen.

ESD binnen de industrie

ESD- en antistatische veiligheidsschoenen worden gebruikt in verschillende soorten industrieën, zoals lucht- en ruimtevaart, batterijproductie, computerapparatuur, medische industrie, industriële apparatuurvervaardiging, halfgeleiderproductie, productie van telecommunicatieapparatuur, ziekenhuizen en nog veel meer.

ESD kan een breed gamma aan schadelijke effecten veroorzaken binnen deze werkplaatsen. Enkele voorbeelden daarvan zijn gas- , brandstof-, en benzinedampexplosies alsook het uitvallen van solid-state-elektronische onderdelen, bijvoorbeeld geÔntegreerde circuits. Het is daarom cruciaal dat mensen werkende in risicovolle omgevingen ten alle tijde beschermd blijven door het dragen van ESD veiligheidsschoenen.

Veiligheidsschoenen met elektrische weerstand

ESD KLASSEN

Temperatuur en vochtigheid (of het vochtgehalte in de schoen) hebben een groot effect op de elektrische weerstand van de veiligheidsschoen. Veiligheidsschoenen met ESD-bescherming worden getest en opgesplitst in 3 verschillende klimaatklassen 1, 2 en 3.

Het verschil tussen deze drie klassen is de tijd van conditionering, temperatuur en vochtigheid. Klimaatklasse 1 is bijvoorbeeld de ESD-klasse met de hoogste temperatuur en de laagste luchtvochtigheid. Wanneer veiligheidsschoenen voldoen aan de criteria van klasse 1 (met andere woorden, een elektrische weerstand tussen 0,1 en 100 MO), hebben ze een gegarandeerde lage elektrische weerstand, zelfs onder uitzonderlijke omstandigheden.

Het testen van ESD-veiligheidsschoenen met ESD-certificering gebeurt steeds onder laboratoriumomstandigheden. De veiligheidsschoenen worden op een roestvrij stalen plaat geplaatst waarna er een eerste elektrode en een tegenelektrode in de veiligheidsschoen op de binnenzool worden geplaatst. Een elektrisch apparaat meet de contactweerstand tussen beide elektroden en moet minder dan 100 megaohm zijn om de ESD-certificering te verkrijgen voor de betreffende klimaatklasse.